Vis Viridis Consult

Soluții pentru controlul complet asupra afacerii dumneavoastră agricole

Oferim soluții de software și tehnologie pentru a gestiona, automatiza și accelera procesele dumneavoastră critice de afaceri legate de arendă, cumpărarea de terenuri noi, gestionarea utilajelor, lucrărilor și angajaților, precum și a oricărui alt proces agricol.

„Trebuie să vă trăiți visele!”

Robin Friedmann, co-fondator Vis Viridis Consult

Interviu realizat in Mai 2019, cu Robin Friedmann, co-fondator si administrator Vis Viridis Consult

În primul rând, îți mulțumim că ți-ai luat timp din programul încărcat pentru a povesti cititorilor despre afacerea ta, precum și despre experiența personală din România în a doua ediție a revistei VIS VIRIDIS VOICE.

Este o plăcere pentru mine. Și eu îți mulțumesc pentru interviu. Este o idee minunată să le oferim partenerilor noștri o imagine mai bună despre cine și ce se află în spatele Vis Viridis Consult.

Născut și educat în Germania, ai lucrat acolo în corporate banking până în 2011, când ai decis să vii în România pentru a te alătura afacerii agricole de familie din Dolj. Care a fost mai exact primul tău impact cu mediul și cultura românească?

Da, așa e. Sunt născut și crescut în Hanovra, Germania de Vest. Acolo mi-am făcut studiile și primii pași în carieră. Prin jobul meu, am trăit, de asemenea, și la München și Budapesta pentru o vreme.

Am fost în România de multe ori înainte de imigrarea mea în 2011. Prima dată a fost în 1980. Părinții noștri ne-au luat pe fratele meu și pe mine să vizităm niște rude și prieteni în Oradea. Așadar, prima dată când am luat legătura cu „cultura românească” a fost cu rudele noastre și prietenii părinților mei din Transilvania.

Ți-a fost ușor să te adaptezi la realitatea cotidiană românească?

Ei bine, cred că nicio schimbare nu este ușoară, dar creștem cu fiecare provocare din viață. Mă consider ca o persoană deschisă la minte și care încearcă să vadă și să găsească ce-i mai bun la oameni. Mintea mea deschisă și curiozitatea au fost întotdeauna motorul și motivația mea. A fost unul dintre motivele mele pentru mutarea în România.

De asemenea, faptul că în 2011, la peste 20 de ani de la revoluție, țara se afla încă în procesul de dezvoltare pentru a se transforma dintr-o dictatură comunistă într-o social-democrație modernă.

Primul meu impact real a fost despre cultura muncii românești. M-a șocat cu adevărat. În opinia mea, România trebuie să se deschidă către un sistem educațional care formează nu numai medici, profesori, ingineri și alți absolvenți de universitate, ci și muncitori calificați ca profesioniști „simpli” în locuri de muncă.

Nu vă puteți aștepta de la absolvenții de universitate să își găsească un loc de muncă fără experiență profesională în domeniul lor. Și încă ceva… Există multe locuri de muncă care nu necesită absolvirea universității, ci o educație / școală bună pentru acest post.

Cum este sistemul educațional din Germania?

În Germania avem sistemul educațional dual. Acest lucru înseamnă că un ucenic lucrează 2,5-3 ani într-o companie pentru a deprinde abilitățile practice de muncă. În paralel, face o școală profesională pentru a învăța noțiunile teoretice. La jumătate, precum și la sfârșitul uceniciei, va trebui să susțină 2 examene practice și 2 examene teoretice la camera responsabilă (comerț/industrie/etc.).

Dacă trece, primește o diplomă/licență de la camera de comerț/industrie. Sistemul de învățământ din România ar dori să-și trimită toți elevii cu studii superioare pe piața muncii. Dar, după cum am menționat anterior, mulți dintre ei vin fără nicio experiență și nu știu nimic despre viitorul lor loc de muncă…

Acest lucru îmi amintește cumva de perioada de dinaintea revoluției. Toată lumea cu o diplomă bună primește un loc de muncă bun … În economia de piață liberă, această regulă nu există!

Vorbești fluent multe limbi: germană, engleză, maghiară. Au fost un plus în procesul de integrare și stabilire în România?

În nordul Moldovei, germana și engleza sunt vorbite de mulți oameni pe care i-am cunoscut. În Transilvania sau în Banat este la fel, am întâlnit chiar și oameni care vorbesc limba maghiară acolo. În București te descurci foarte bine cu engleza.

Din păcate, în regiunea Olteniei, unde am venit să locuiesc, cunoștințele mele lingvistice au fost de mic ajutor. Prietenii mei știau în mare parte limba engleză, dar, de exemplu, dacă mă duceam să rezolv ceva în sectorul public, foarte puțini oameni mă puteau ajuta în limba engleză.

La generația tânără, engleza este mai frecventată, dar, după părerea mea, este mult sub nivelul vest-european. După cum mi-am dat seama după 8 ani de ședere în Craiova, din păcate, Oltenia, în general, este una dintre regiunile cu un nivel educațional mai slab. Nu numai în materie de limbi străine… Dar partea bună a acestui fapt a fost că am fost forțat să învăț limba română mai repede.

Într-adevăr, acum vorbești română foarte bine. Ai învățat-o singur sau ai luat lecții?

Mulțumesc mult… Într-adevăr, am luat câteva lecții în prima lună după sosirea mea, iar după aceea am învățat folosind-o … Dar încă mai trebuie s-o îmbunătățesc.

Ce știai despre România înainte de a veni aici? Cum a fost văzută România prin ochii unui german?

Ei bine, destul de multe, pentru că am fost de multe ori în România înainte de imigrarea mea. Să-mi enumăr cunoștințele despre țară și poporul său pe care le aveam înainte de 2011, ar depăși obiectul interviului.

Dar să luăm a doua parte a întrebării. Nu mă consider german. Rădăcinile mele germane, maghiare și românești sunt atât de variate, încât m-am considerat mereu european și iubesc și trăiesc ideea Comunității Europene.

Din păcate, din cauza intereselor politice, Comunitatea Europeană nu este atât de armonizată pe cât mi-aș dori. În opinia mea, suntem confruntați prea mult cu naționalismul indus politic în aceste zile – nu numai în România! Dar România însăși este o țară frumoasă, cu multe posibilități… Oamenii trebuie doar să profite de șansele pe care le au.

Un an mai târziu, după sosirea în România, ai fondat compania VIS VIRIDIS CONSULT. Originea și educația străine au fost un beneficiu pentru tine în deschiderea mai multor uși în afaceri? Ar putea fi o garanție mai bună? Sunt românii mai deschiși la un investitor străin?

Nu-ți pot spune. Mă întâlnesc și vorbesc zilnic cu diverși oameni. Majoritatea oamenilor nu sunt atât de sinceri încât să vă spună ce cred ei. Poate că unii dintre ei s-ar putea să mă vadă ca Mesia din Germania, care le aduce Sfântul Graal. Unii dintre ei ar putea crede că „acest german idiot vine aici în țara mea și încearcă să-mi explice cum să fac afaceri de succes”.

Chiar nu-mi pasă de asta. Nu cred că are vreo relevanță originea ta, contează mult mai mult cu cine vorbești și să fii tu însuți … 😉 Dacă ești tu însuți, oamenii vor avea încredere în tine, indiferent de unde ești.

Oricum, nu este scopul meu să explic nimănui cum să facă lucrurile corect. Ceea ce încerc să fac este să ofer suportul necesar partenerilor noștri de afaceri pentru a optimiza unele dintre procesele lor.

Cum i-ai ales numele și care este povestea din spatele fondării companiei?     

Datorită activității mele în sectorul agricol, căutam un nume, care nu exista pe piață, dar care conectează puterea și natura… Vis Viridis este din latină și fie înseamnă „puterea Pământului”, fie „forța verde”… Adaosul drăguț a fost că „VIS” în limba română înseamnă „VIS”.

Sora mea a creat conceptul logoului cu frunza verde care crește în bec, luând naștere compania puternică și inovatoare pentru agribusiness. Tatăl nostru ne-a spus întotdeauna nouă, copiilor: „Trebuie să vă trăiți VISELE” – și cred că am fost întotdeauna bun în a-mi trăi visele.

Care sunt diferențele și provocările majore pe care le-ai observat între agricultura din Germania și modul în care se face agricultura în România?

Aceasta este o întrebare foarte interesantă. Există atât de multe diferențe, precum subvențiile, valoarea și calitatea terenului, condițiile meteorologice, tehnologiile, forța de muncă, productivitatea și eficiența, procedurile etc.

Dar aș spune că cea mai mare diferență constă în suprafețele comasate pe care le puteți găsi în România. Desigur, le găsiți și în fosta Republică Democrată Germană, dar toate sunt stabilite din 1991, iar prețurile la hectar în Germania sunt mult mai mari decât în ​​România.

Cea mai mare provocare pentru mine este găsirea și gestionarea forței de muncă… Există o lipsă enormă de forță de muncă. Și cu puțina pe care o ai, trebuie să ai succes. Este o provocare foarte mare!

VIS VIRIDIS CONSULT activează pe piața românească de 6 ani deja. Privind în urmă, care sunt principalele realizări de care ești cel mai mândru?

Cel mai mult sunt mândru că VVC îi ajută pe oameni să aibă o experiență de muncă mai bună. Pe lângă simplificarea administrării contractelor de arendă, cu aplicația noastră de gestionare arendă ARENDIS, sprijinim utilizatorii cu noi proceduri și instrumente pentru a fi mai eficienți.

Managerii noștri de relații cu clienții au contact zilnic cu utilizatorii și se află permanent în fața ecranului utilizatorilor. Așadar, putem vedea și reacționa direct la nevoile și cerințele clienților noștri.

Așa cum le spun mereu clienților noștri existenți și potențiali: „Nu vindem doar un software așa cum fac alții. Formulăm standarde de calitate pentru a le furniza pieței ca servicii axate pe nevoile utilizatorilor. Integrăm experiența noastră de utilizator (UX) și avantajele pe care le dezvoltăm, cu clienții noștri”.

Feedback-ul partenerilor noștri îmi arată cât de mult îi ajutăm să prevină erorile umane, să își crească productivitatea și să-și reducă stresul. Aceste feedback-uri mă fac mândru! Ele sunt dovada mea că avem aplicații vii și roditoare și clienți fericiți!

Poți, te rog, să menționezi un obiectiv pe care îți dorești să îl vezi realizat în VVC pe termen scurt?

Să ne întrebăm zilnic ce putem face mai bine pentru a menține ridicată satisfacția clientului este obiectivul meu!

România este una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii străini, în principal din cauza cantității mari de terenuri disponibile și a prețurilor mai mici decât în ​​restul Europei. Studiile arată că aproximativ 40% din suprafața agricolă a României aparține investitorilor străini. Cu toate acestea, care crezi că sunt cele mai grave probleme și provocări cu care se confruntă un investitor străin în a face agricultură aici? Întreb acest lucru pentru că ești în contact cu mulți investitori străini din România și le cunoști poveștile.

După cum am menționat anterior, o mare provocare în toate sectoarele este lipsa de forță de muncă calificată. Acest lucru se va înrăutăți și mai mult în următorii ani.

Cealaltă problemă este instabilitatea politică și creșterea constantă a birocrației. De asemenea, faptul că guvernele actuale și cele anterioare nu au reușit să curețe haosul dintre proprietari, să sprijine măsurile funciare și înregistrarea într-un registru funciar, permite să ne punem întrebări cu privire la incapacitatea și eventuala corupție a guvernelor actuale și anterioare.

De asemenea, manipularea oamenilor de la țară și a micilor țărani cum că „investitorii le-ar fura pământul” este un instrument politic pentru a distrage poporul de la problemele reale. Adevărul este că investitorii, indiferent de naționalitate, aduc bani, noi tehnologii, noi proceduri, noi locuri de muncă și o creștere constantă a productivității.

Ați văzut vreodată un investitor care a dus pământul din România în altă țară? Pământul va rămâne întotdeauna acolo unde este. Important este că, pe termen lung, terenul este bine lucrat, că locurile de muncă sunt create și producțiile intră pe piață. Oamenii sunt flămânzi și au nevoie de mâncare.

Știu că mergi mult în majoritatea regiunilor din România pentru întâlniri cu clienții, de la sud la nord, de la est la vest. Care sunt diferențele pe care le-ai observat în sectorul agricol în aceste regiuni, dacă există?

Există diferite diferențe în sectorul agricol, dar nu aș putea să le subliniez în funcție de regiune. Un avantaj semnificativ pe care îl pot sublinia în Banat/Transilvania este că au avut un registru funciar încă din perioada austro-ungară.

Un altul este că au o infrastructură foarte bună, în comparație cu alte regiuni. Registrul lor funciar face regiunea mai atractivă pentru investitori, deoarece aceștia au mai multă claritate cu privire la pozițiile funciare și la proprietari.

Ce îți place la România și cum îți imaginezi România în următorii 10 ani?

Își pot spune ce mi-aș dori pentru România și cetățenii ei peste 10 ani de acum încolo. Îmi doresc etică politică, stabilitate și corectitudine. Un sistem educațional bun, cu acces pentru toată lumea. Îmi doresc un sistem medical mai bun, care să fie accesibil pentru fiecare cetățean, o infrastructură ce presupune acces la canalizare, apă potabilă, electricitate și gaz pentru toată lumea.

Doresc o înțelegere generală și un angajament al cetățeanului că există o singură Natură și un singur mediu și că trebuie să încetăm poluarea câmpurilor, pădurilor, străzilor etc. cu tot gunoiul și toate materialele plastice. Că trebuie să nu mai exploatăm Natura. Îmi doresc mai mult respect față de noi înșine și față de ceilalți, mai multă prietenie între oameni…

Germanii sunt cunoscuți pentru că sunt foarte orientați spre obiective, iubitori de reguli și organizare și oameni punctuali. Luând în considerare aceste fapte, cum găsești colaborarea și lucrul cu românii?

Aș dori să clarific un lucru. Germanii au învățat să respecte regulile, pentru că au înțeles acest lucru ca fiind necesar pentru a face lucrurile să funcționeze eficient. Au înțeles că respectarea regulilor îi ajută pe ei înșiși și societatea.

Germanii nu sunt iubitori de reguli! Crezi că îi place cuiva să stea la rând și să aștepte să fie chemat? Nu, dar dacă toată lumea din rând așteaptă cu respect pentru celălalt, atunci toată lumea este servită mai repede. Dar dacă tot timpul cineva aleargă în fața rândului și verifică dacă poate sări coada, el sparge și blochează fluxul. Deci durează mai mult pentru toată lumea.

Aceeași situație și la semaforul roșu, la schimbarea benzilor în trafic, în sensul giratoriu etc. Fără niciun rău, dar respectarea regulilor ar putea fi o slăbiciune centrală pentru unii români.

Mi se pare că în România există mai mulți egoiști care nu au respect pentru semenii lor… De aceea nu respectă regulile… Dar cercul s-ar putea închide din nou cu lipsa de educație…

Ce îți place cel mai mult la români?                                                                     

Ceea ce îmi place la români este creativitatea, ingeniozitatea lor: dă-i unui român o brichetă și va putea să o desfacă și să o reconstruiască într-un generator care să încălzească o mică fermă 😉

În timpul comunismului, nu a fost posibil să se înlocuiască sau să se cumpere obiecte noi. Dacă ceva s-a stricat, trebuia să fie reparat ca să funcționeze din nou. Dacă era nevoie de ceva nou, ei inventau ceva cu piesele pe care le găseau în pivniță sau se puteau aduna de la ceilalți…

Această creativitate, ingeniozitatea lor, aceste experiențe au rămas și au fost transferate și generațiilor următoare. Nu înseamnă că oricine ar putea repara orice, dar îmi place să cred că românii pot gândi creativ. Românii găsesc întotdeauna calea imposibilă de a face lucrurile posibile 😉     

Numește cea mai proastă calitate pe care nu o poți tolera într-un partener!

A fi lipsit de respect și/sau să fie nesincer.

Succesul VVC este, de asemenea, legat de echipa sa. Cum ai descrie echipa Vis Viridis?

Ne-a luat destul de mult timp, dar am reușit să formăm o echipă cu adevărat grozavă. Aș vrea să îți imaginezi un motor puternic, cu un bloc imens, 8 pistoane, 32 de supape. Foarte puternic.

Ei bine, fiecare membru al echipei, pe cont propriu, este doar o parte a acestui motor puternic. Dar odată construit împreună în modul corect, devine cu adevărat puternic și zgomotos. Acum că avem acest motor minunat, Josef și cu mine trebuie să punem motorul în funcțiune și să avem grijă ca anvelopele să nu se rotească 😉

Și trebuie să vă spun că sunt foarte mândru și fericit de acest motor!

În interviul pentru prima ediție a VIS VIRIDIS VOICE, l-am întrebat pe Josef Kalleder, partenerul și asociatul tău la VVC, ce a învățat de la tine în toți acești 6 ani. Aș vrea să îți pun aceeași întrebare: ce ai învățat de la Josef?

După mai bine de 15 ani în sectorul bancar, mă consider mai degrabă o persoană de finanțe, de vânzări și de marketing, decât o persoană de IT. În vânzări și marketing există cerințe, nevoi, ambalaje frumoase, produse colorate, percepții perfecte, finisaje ridicate etc.

În IT există doar zero și unu. Așadar, cum faci cu un buget mic din zero și unu o afacere excelentă? Josef m-a ajutat să învăț să văd și să înțeleg lucrurile prin ochii unei persoane de IT.

Vrei te rog să trimiți un mesaj colaboratorilor și clienților VVC?

Stimați parteneri! Sunt recunoscător pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o și sunt fericit să continui în fiecare zi această călătorie grozavă alături de voi!

Mulțumesc foarte mult pentru timpul dedicat acestui interviu!

Mulțumesc și eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Whatsapp
Suntem online!